torsdag 13 maj 2010

Tips-&-trixtorsdag : Metall!!

Jag har fått en ny förälskelse!! Rent av en passion tror jag...även om maken inte verkar så oroad.
Har ni sett metallarken som landade i shopen för några veckor sen? Blev förstås nyfiken och sugen på att prova och som av en händelse :) kom det i förra veckan ett paket innehållande dessa:

Färgerna är Plum, Appletini och Dark Chocolate i A4-format. Dessa och många andra läckra finns här. Baksidan på samtliga är silverfärgad och täcks av ett tunt papper:

Det finns ju ett antal fiffiga specialverktyg till metallen i shopen, men ännu är inga av dessa i min ägo, så idag tänkte jag visa lite av vad man kan göra med detta makalöst roliga material *lyrisk* mha det man råkar ha till hands :).

Först testade jag att skriva text. Har ett präglingsverktyg som hör till några askmallar, använde detta. Antingen kan man skriva direkt på framsidan och få en nedsänkt text, fast jag tycker det är mycket mer effektfullt att skriva på baksidan och få en upphöjd text på framsidan. Gör man så går det precis lika bra att använda en kulspetspenna. Och eftersom i alla fall jag har vissa problem att skriva spegelvänt skrev jag först på ett transparent papper ( det på baksidan av metallarken är perfekt), vände det och la det på metallen som mall:

Har här använt en ganska bred kalligrafipenna men det funkar förstås med vilken penna som helst.

Ritade sen av ytterkonturerna på bokstäverna med en kulspetspenna . Underlaget måste vara lite mjukt och eftergivligt för att det ska gå att göra bra avtryck i metallen. Jag använde en embossingmatta och det funkade perfekt.


Så här ser det ut från baksidan.....


...och från framsidan! Om man vill kan man ju lämna det så, eller så kan man ta ett sandpapper med kloss och sandpappra fram den upphöjda texten lite tydligare:
Om man inte bara vill ha konturerna på bokstäverna kan man "fylla i" bokstaven från baksidan:

Och så sandpappret. Har även sandpapprat lite runt om...:


Vill man rama in sin text kan man ju göra valfritt mönster i kanten :

Ovan streck, nedan prickar. Kan ju vara våglinjer , raka linjer eller vad man nu föredrar.Och sen det som ger en liten extra twist till det hela, Alcohol Inks!


Här har jag kombinerat Lemonade och Terracotta , vilket var det jag hade som mest liknade koppar eller rost. Alcoinksen löser upp den befintliga färgen på metallen vilket ger ett lite flammigt, smutsigt och "anfrätt" intryck som jag älskar, det ger ju också mer kontrast åt motivet eller texten. Vill man ha ett "renare" metallutseende kan man slipa bort ännu mer av ursprungsfärgen eller använda baksidan .
Man kan förstås på detta sätt också överföra tex stämpelmotiv, antingen stämpla direkt på metallens baksida eller på papper om man inte vill spegelvända, eller rent av rita nåt på fri hand :).
Ett annat sätt att angripa metallen är att köra den i Big Shoten med diverse olika tillbehör. Här har jag testat olika Grungeboard-figurer från Tim Holtz -Nature:


Har komponerat ihop några till ett litet motiv, har fäst dem på Big Shotens skärplatta med lite dubbelhäftande tejp.


Sen lagt över en metallbit av lämplig storlek som jag fäst i ena hörnet med lite tejp. Ett litet tips-det funkar jättebra att klippa i metallen med vanlig sax men det är oväntat svårt att få det rakt på fri hand- mycket lättare om man använder linjal och penna eller präglingsverktyg och gör "spår"först.

Sen är det bara att köra i maskinen- jag använde plattformen med de två översta lagren uppvikta, skärplatta med Grungeboard, metall med framsidan uppåt, embossingmatta och överst andra skärplattan. Till detta funkade en lite tjockare gummimatta som jag knyckte från makens gömmor bäst ( har ingen aning om dess ursprungliga användningsområde men den är några mm tjockare än Spellbinders Embossing Mats). Annars gissar jag att två spellbinders alt en spellbinders och några pappersark emellan kan funka lika bra, man får helt enkelt prova sig fram :) Så här kan det se ut:Och så några till på samma tema:
Har sandpapprat på det upphöjda och duttat lite grön och blå alcoink.
Även dessa från samma grungeboardkit


Här har jag gjort på samma sätt, nyckeln är en TH-die, tyvärr just nu slut i shopen, som jag stansat ut i grunge paper och använt som mall. Blomman fanns nyligen i shopen men även den verkar vara slut fn.

Den gröna är gjord med en Spellbinders Impressabilities från egna byrålådan.
Alltihop kört i Big Shoten.

Bara fantasin och vad man kan pressa genom en Big shot sätter gränserna för vad man kan göra här!Provade med ett par mynt men dom var lite för tjocka för den tjocka gummimattan, med den skars metallen ut isället ( vilket också kan vara användbart kanske, men inte riktigt meningen:) )Med den tunna mattan funkade det bättre :)

Nya jättesnygga chipboardfigurer och texter kom till shopen i förra veckan , har beställt en av varje för att använda just till detta! Kolla runt omkring er, testa allt som går att köra genom en Big Shot och tipsa oss sen gärna om era lyckade experiment!Här är lite fler exempel:

Metallen är tillräckligt tunn för att fungera med de flesta punchar också, kan bli hur läckra dekorationer som helst!

Och till sist, ett par kort med metall:


Samma grungeboard motiv som ovan , fast grön metall som sandpapprats och fått sig lite alcoink i några gröna nyanser. Tyvärr gör inte bilden rättvisa åt det läckra metallskimret i de ljusgröna ytorna...


..och så texten, behandlad på samma sätt, samt några utstansade Retroblommor.

Kortet i sin helhet...:

Bakgrunden är gjord meed Alcoinks och den svarta CS:en bakom metallen är embossad med några lager UTEE clear.

Ytterligare ett kort, detta med den bruna metallen:


Fjärilen är gjord mha en MS punch, sandpapprats rätt ordentligt och duttats med Alcoinks. Småblommorna är gjorda med punch Daisy small, har lämnats obehandlade med kopparstickles i mitten.

...och nyckeln gjord med TH die:


Metalltexten gjord enligt ovan, mha spegelvänd mall och kulspetspenna:


Åsså alltihop :) ...:

Bakgrunden är gjord med distresser i gröna och bruna nyanser, ffa Crushed Olive, Peeled Paint, Forest moss och Vintage Photo tror jag. Lite Walnut Stain i ytttersta kanterna.


Den skrivna texten är inuti en stämpel från TH - mini ornates , därifrån kommer även textbakgrundsstämpen. Fö inkidos fina kolibris och egen växtlighet i kanterna.


(Hela idén till texten är fö knyckt från en av de nya TH-stämplarna , denna, som är på väg till shopen. Förstår inte hur jag ska kunna låta bli att köpa nästan allihop, det kommer bli en dyyr månad !)


Om det nu inte tydligt framgått hittills så är detta alltså något ni MÅSTE testa =) !! Metallarken är busenkla att arbeta med, mycket förlåtande, tål en hel del och det kan liksom inte bli helt fel :).


Detta är definitivt nåt som är beroendeframkallande och jag hotar med att återkomma med Metall-del 2. (Och i värsta fall del 3...4....5 om ingen stoppar mig :) )

Rekommenderar också starkt ett besök i DT-Carinas blogg, där hon visar en hel massa urläckra metallgrejor!


Nu ska jag gå och leta reda på fler saker som går in i en Big Shot... Och glöm inte att vi hemskt gärna vill se era metallalster, så maila in till Pysseltagen.blogg@live.se så vi kan visa dom!


Ha en riktigt skön Kristi himmelshelg!
Kramar!
Eva

11 kommentarer:

 1. Såååå läckert, Eva!!! Jag måste absolut testa kan jag säga!! Speciellt efter att jag sett alla dina läckra alster...

  Kamisen

  SvaraRadera
 2. Himla snyggt och läckert...

  Kram Gurkiss

  SvaraRadera
 3. Jag har ju sagt att denna metall är urhäftig! HÄrligt att ni tog in den till slut =P

  Själv har jag en förpackning på väg hem över atlanten i skrivande stund och ska höka brevlådan under nästa vecka.

  Ett tips är att kika in på Paperartsy för dom använder ofta metall, även med stämplar ;)

  SvaraRadera
 4. Coffeeaddicted- Tack för tipset! Var inne på Paperartsy och kollade både bloggen och shopen- såå mycket läckert!!

  SvaraRadera
 5. Jätte häftigt! har vart på väg flera gånger att köpa från utlandet men har inte blivit av...
  Följer dock en hel del bloggar..och den här: http://theartisticstamper.blogspot.com/ kan jag varmt rekommendera! de har just idag faktiskt gjort jätte snygga holtz fåglar i metall.

  SvaraRadera
 6. Läckert! Jösses så snyggt du skriver. Tror nog jag måste gå en kurs för att friska upp mina gamla kalligrafikunskaper, eller börja öva rent av:).
  Trevlig kväll.
  Kram
  Petra

  SvaraRadera
 7. Det vart himla läckert!!!

  //Ann-Marie aka Jozebelle

  SvaraRadera
 8. JÖSSES vad snyggt!
  Kan inte finna fler ord =))
  Kram//Y

  SvaraRadera
 9. underbart är ordet......

  SvaraRadera
 10. Wow!! Jag blev måttligt shoppingsugen =)

  SvaraRadera