torsdag 18 november 2010

Tips&Trix-torsdag : Hjärtask!

Jag såg igår en bild på så snygga hjärtaskar, från YouDo tror jag, tänkta att altra  förstås. Fick för mig att jag skulle prova att göra en egen hjärtask och för en gångs skull kom jag på att jag skulle passa på att fota experimentet. Så här blev det i alla fall till slut, en liten hjärtask att fylla med något lämpligt och ge bort till någon man tycker om :) :
Så här kommer en beskrivning av hur jag gjorde. En liiten varning kan kanske vara på sin plats till känsliga bloggläsare med kort stubin och tendens till högt blodtryck- detta är INTE det mest okrångliga jag nånsin gjort... men supersvårt är det inte heller, bara lite pillrigt och klistrigt :).

Man börjar först med att välja vilken form och storlek man vill ha på askens botten och lock. Jag hade ju redan bestämt mig för en hjärtform ( och det var egentligen det som gjorde det lite krångligt , en oval eller rund ask hade varit mycket enklare). Tog alltså mina Spellbinders Classic heart och Classic Scalloped Heart, största av varje. Mätte på ett ungefär omkretsen på hjärtat för att veta hur lång askens sidodel måste vara och det blev ca 35 cm, alltså längre än ett vanligt CS. Man behöver ju ytterligare några cm också så det går att limma ihop ordentligt. Antingen kan man skarva ihop CS eller för en låg ask använda ett CS på diagonalen. Jag har ett stort block med 180 g/m2 akvarellpapper ca 40 cm långt, för tunt att måla på men passar bra till t ex bakgrunder och sånt här :) så jag använde det. Tänkte mig en 5 cm hög ask med ett lock som var hälften så högt. Skar alltså till 2 långa remsor 12 resp 7 cm breda, som jag sen bigade och vek vid 5 och 10 cm för bottendelen resp 2,5 och 5 cm för locket :
Då fick jag på båda en 2 cm kant som jag sen klippte ur små kilar ur:Till lock och botten stansar jag 2 scalloped hearts  och ett hjärta med raka kanter i röd CS. Sen tar jag den rakkantade spellbindern som mall och ritar av innerkonturen på hjärtat, för att bottendelen ska bli lite mindre än locket. Klipper sen strax utanför blyertsstrecket så blir det ungefär lagom.


Viker sen in och limmar ihop kanterna med limstift, passade på att forma dem lite innan de torkar helt för att det inte ska buckla sig sen:


Viker sen kanten på mitten:


Sätter lim på största hjärtats spets ( detta är alltså locket) , baksidan för jag vill att snygga sidan ska bli lockets insida.

 Sen limmar jag fast det så här:


Sen får man ta en ände i taget och trixa fast, det är detta moment som är liite knepigt ( och helt omöjligt att fota eftersom jag tyvärr ännu inte lyckats få en tredje hand att växa ut :) )  Klipp av överskottsändar om du får några och med lite tålamod blir det till slut så här:


Den fula undersidan åtgärdar vi genom att limma på ett Scalloped Heart:Voilà ! :

Samma sak med locket. Här upptäckte jag att den vita kanten skymtade fram så jag distressade kanten med Aged Mahogany så syns det mycket mindre:


Så är själva asken klar, och tänka sig -locket passar !!! =D


 Sen är det bara att dekorera efter tycke och smak.
Jag klädde burken med papper från Echo Park- Wintertime Berries, bottedelen med baksidan...:


...och locket med framsidan:


Igen problem med att pappret inte är tillräckligt långt så jag skarvade med en liten bit som jag satte i "hjärtvecket", tyckte det syntes minst där. Har använt MS kantstans  Heart Lace.

Så här blev det då:


Och med lite ytterligare dekorationer:Längst ner, glömde tyvärr detaljbild på detta, har jag virat uträtad Bouillontråd med små röda pärlor på, som jag hade kvar sen förra julen.
Allt övrigt material och verktyg som använts till dekorationerna  är de samma som i detta inlägg.

Hojta gärna till om något behöver förtydligas, jag hoppas ni får lust att testa för så himla krångligt är det faktiskt inte :)!

Kramar från ett vintervitt, solglittrande Sundsvall  !!
/ Eva

7 kommentarer:

 1. Det blev jättesnyggt! Jag förstår vad du menar med pilrigt. Papper vill inte alltid gå vår väg;)
  Kram Erika (gäst dt)

  SvaraRadera
 2. Läckert!! Och beskrivningen var toppen - Klart och tydligt!!
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 3. Ja om ja inte har hjärt problem så skulle ja nog få : )
  Men d e d nog värt för oj så snyggt!!!

  SvaraRadera
 4. Åhhhh så fin!!! Jag ska ta risken och prova...

  SvaraRadera
 5. Wow, denne ble jo skikkelig nydelig! :D

  SvaraRadera
 6. Ååå, vilket jobb! Så snygg!

  SvaraRadera