torsdag 22 mars 2012

Tips & Trix-torsdag - Teknik del 1 - Embossingfolders

Jag gillar ju att behärska olika tekniker så jag tänkte börja dela med mig av det som jag har lärt mig, upptäckt själv genom att göra rätt/fel och kanske ett och annat tips blir nytt för er.

Först ut är embossingfolders! De är superkul och i mitt tycke används de alldeles för lite. Så idag tänkte jag visa några av de sätt som jag använder dem på.

1:

 Mitt första tips är att skära sönder era folder, hihi...

I vikningen på mina folders har jag skurit ett snitt, men jag har lämnat en liten bit på varje sida så den inte går i två delar.

Detta har jag gjort så att jag enkelt kan dra ut en tag eller ett papper igenom och på så vis få min embossade bild mitt på.

Ett riktigt bra tips som gör att jag faktiskt använder min folders lite oftare.2:
Men tyvärr så räcker det ju inte alltid med att skära en skåra i foldern, vill man embossa något på en LO eller mitt på kortet så funkar det kanske inte alls. Eller så får man inte avbilden där man vill ha den.

Då passar det här tipset bra :)Man får helt enkelt göra själva embossingen själv!

Jag använder min formgrej som jag har när jag gör blommor, men det går bra med en virknål, tippen på en pensel eller något liknande. Bara den har en ganska grov kula.

Först lägger jag foldern, sen pappret med avigsidan mot mig och sedan är det bara att gnugga på. Inte så hårt och med runda rörelser arbetar man sig runt motivet.Sen vänder jag på min verktyget och får en mycket mindre kula, nu kan jag gnugga mjukt med den i de redan synliga linjerna och förstärka ännu mer.
När jag färgat in med lite färg blir det så här! Så gott som lika bra och det mitt på mitt papper :)3:
Man kan oxå färga in bakgrunderna med hjälp av foldern.Jag drar med dynan runt, runt tills jag färgat in hela framsidan. Om jag skulle "klappa" som man gör när man färgar in en stämpel kommer det bli skarvar.


Sen är det bara att stoppa i sitt papper och köra genom maskinen.

Då får jag bakgrunden så här läckert blå medan själva mönstret fortfarande är vitt.

I vanliga fall använder jag ett papper som passar i foldern så det inte blir några vita kanter.


4:

Nästan samma som ovan.

Jag har färgat in embossingfoldern med två olika distressdynor och så mistar jag lite vatten över alltihop. Om ni tittar noga på bilden kan ni se vattendropparna. Det blir ett härligt akvarell-liknande resultat!!5:

 Det går jättebra att stämpla motiv direkt i sin folder oxå! Bäst blir det har jag upptäckt om jag använder Archival Ink. Distresser ger inte samma fina tryck. Glöm inte att göra rent din folder direkt efter bara!!Jag stämplar på det som ska vara framsidan precis på samma sätt som om jag skulle stämpla direkt på ett papper. Sen är det bara att stoppa pappret i foldern och köra igenom maskinen.Och så har jag en fin bild med embossade kanter.Även om jag använder samma färg till hela bilden så kommer kanterna på det embossade att dra åt sig mera färg än själva pappret, det blir lite ton-i-ton resultat som jag gillar!

Det här är ett smart sätt att spegelvända din bild, för det är nämligen resultatet!6:

Men vill du stämpla med text eller siffror så blir det ju inte så bra, eftersom det blir spegelvänt så blir det ju baklänges.

Men, Tim Holtz har designat 2 olika stämpelset där texten faktiskt blir spegelvänd om du bara stämplar vanligt med dem. Men om du använder dem i dina embossingfolders, ja då kommer ju texten på rätt håll :)Jag stämplar även här med Arcival Ink och i de lite större foldersen får man stämpla ett par, tre gånger för att täcka hela. Så klart funkar det ju alldeles utmärkt med ex embossingdyna oxå så du embossa med pulver efter du kört den genom maskinen.

Tryck inte för hårt så du får ner stämpelfärg ner i själva den delen som ska embossa.Jag lägger min tag på plats genom skåran i toppen, justerar så den ligger rätt, stänger försiktigt foldern och kör igenom min Big Shot.Tada!!! Visst blir det läckert!!7:

Mitt sista tips för idag, kallar jag dubbel-embossing.Jag har embossat granarna med foldern och sedan färgat dem gröna med min distressdyna.
Sen stoppar jag tagen i en annan embossinfolder och kör igen i Big Shoten.Ytterligare en gång för att även få toppen på tagen embossad.Och vips så har jag de fina granarna på min embossade tegelvägg!! Det här är supercoolt att göra med embosssingpulver på granarna!!
Jag hoppas att jag har inspirerat er till att leka mera (eller köpa er ett par stycken) med era embossingfolders för resultater är så himla fräckt och det går så snabbt!


Kram
BellaMio

3 kommentarer:

 1. Åh, det var många fina tips på en gång
  du är så himla fiffi du
  stora kramen

  SvaraRadera
 2. Super tack för alla dessa fina tips :)
  Ska till Pysseltagen och handla i morgon .....
  Mvh
  Ingela

  SvaraRadera
 3. Linda Kindberg24 mars 2012 22:22

  Wow vad många bra tips! Tack för all inspiration, måste plocka fram mina embossingfolders bums!
  Kram

  SvaraRadera