torsdag 5 maj 2011

Tips&Trix-torsdag -Bakgrundspapper

På sista tiden har det blivit lite väl mycket "gulliga" kort för min del och då brukar jag alltid få ett behov av att "byta stil" ett tag... och mycket riktigt anfölls jag för några kvällar sen av ett behov att kladda och gegga lite. Det resulterade i en del "coola" eller i alla fall annorlunda :) bakgrunder:


  En bit in i härjningarna kom jag på att det skulle kunna vara fiffigt att fota också... så här kommer alltså en liten rapsodi av roliga bakgrundstekniker.  Jag har sällan så kul med mitt pysslande som när jag får experimentera och testa nytt, fast av någon anledning tar jag mig för sällan tid med det. Allt blir ju inte  perfekt eller jättesnyggt men det mesta går ändå att använda på ett eller annat sätt... Bakgrunder som man bara är delvis nöjd med kan man ju täcka med dekorationer på strategiska ställen och det som blir riktigt illa kan man ju alltid stansa blommor och annat av- kan bli riktigt läckert!

Först en bakgrund där jag inte har någon bild på tillvägagångssättet- fast det är inte så komplicerat...


Man tar en rulle alldeles vanlig maskeringstejp, river av småbitar och täcker en bit CS eller i detta fall albumblad.
Tar sen valfri distressdyna och drar den direkt över  det tejpade pappret. Om man vill kan man ta flera färger. Man kan sen också, om man vill, gå över och jämna ut färgen lite med infärgningsverktyget, har gjort det på denna.
Därefter häller man Clear Embossingpulver direkt på pappret och värmer- klart!  Ser nästan lite läderartat ut ?!


Sen testade jag sk Glue Resist- teknik, även här har jag använt albumblad. Antingen tar man pappret ofärgat, men jag valde att lägga på ett första lager distressfärg ( Mustard Seed) med infärgningsverktyg. Sen duttar man små kluttar lim här och där på pappret, som man sen stryker ut med fingret ( limmet alltså). De flesta lim som blir genomskinliga när de torkat funkar nog. När limmet torkat går man på med nästa lager distressfärg, jag tog några lager orangea-röda nyanser, och mellan varje lager la jag på några nya limduttar. Limmet bevarar ju färgen under när man lägger på nästa färglager:

 Lite sol-och sommarkänsla kanske...:)


Sen en gammal favorit- stämpla med vit acrylfärg!  Trycker ut lite acrylfärg på en papptallrik och tar sen en bit skumgummisvamp och duttar på lite lagom försiktigt på stämpeln så det inte blir färgplumpar.


Stämplar sen på pappret ( jag fortsatte med albumblad) och låter torka. Sen kan man färga in sitt papper på valfritt sätt, acrylfärgen ger en "resist"effet. Här nedan har jag sprayat med olika nyanser av rosa och röda glimmermistar och Perfect Pearl/distressmistar:


Swirlarna är  här stämplade efteråt med embossdyna och embossade med Silver Pearl. Detta hade  man ju lika gärna kunnat göra före misten eftersom även embossingen ger en resist effekt . Utseendet blir dock lite olika med acrylfärgen resp embossingen och vilket man väljer beror förstås på vilket uttryck man vill ha. Acrylfärgen tar åt sig lite mer av den färg man använder ( men man kan gå efter med en lätt fuktad trasa och få den vitare), och stämpeltrycket blir inte heller riktigt så knivskarpt som det embossade, inte lika upphöjt och blankt heller- alltså bättre med acrylfärg om man vill ha ett lite mer "shabby" utseende:


Här har jag använt TH Grunge stämplar med acrylfärg, distressat med infärgningsverktyg  och sen stämplat ovanpå med distressdynor, och det biter ganska bra även på acrylfärgen. Hade man embossat hade det inte gjort det, då hade man fått använda vattenfast dyna typ Staz´On el liknande.


 Till sist en för mig ny teknik som definitiv kommer bli en favorit, hur kul som helst :) !

Där jag hittade idén ( Splitcoaststampers, där man f ö hittar flera av de andra teknikerna och 1000 till !) använde man svart Glossy CS vilket jag inte hade. Använde istället svart hobbykartong och det gick bra det med.

Lägg på en ordentlig mängd lim på pappret. Även här fungerar nog de flesta lim som blir genomskinliga när de torkar. Jag tror dock det kan vara en liten fördel om det man väljer inte är alltför snabbtorkande:


Sprid ut limmet på pappret med en grov pensel.


Häll sedan på små duttar av Perfect Pearls eller liknande i en eller flera färger:


Arbeta in PP i limmet med penseln. Det är här det är bra om det inte torkar alltför snabbt. Lite mer lim än på bilden är också en fördel:


Ganska geggigt och tråkigt än så länge men det är nu det roliga börjar!! Ta fram embossingfönen och värm på! Limmet klarnar när det torkar, skimret kommer fram  och det bildas små bubblor av värmen som ger en jätteläcker struktur:Den till vä är gjord på vit Glossy CS med blå, grön och vit PP. Tjockare limlager än den högra också.

Tiden räckte sen inte riktigt till men ETT färdigt kort hann det bli:
Övriga bakgrunder och tags lär dyka upp efterhand, allt eftersom de blir färdiga.

Hoppas detta gav några nya uppslag, eller åtminstone repetition och inspiration till  lite egenhändigt ihopsnickrade bakgrunder ( som vi i så fall förstås gärna vill se :) )!

Lycka till!

KRAM / Eva


5 kommentarer:

 1. WOW!!! Tusen tack för dessa toppentips!!! Sååå läckra bakgrunder!

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 2. Super häftigt. Jag gillar också och kladda så detta ska testas!!! TFS

  SvaraRadera
 3. Vilka häftiga bakgrunder du fått till! Jättemånga bra tips! Ja man borde experimentera lite mer.

  SvaraRadera
 4. vilka häftiga bakgrunder detta måste jag testa! den sista med perfekt pearls vad läckert det blev=)

  SvaraRadera
 5. Vilka supervackra bakgrunder! Toppenbra tips, ska försöka lägga detta i minnet. Kortet är hur fint som helst!!! :D

  SvaraRadera