söndag 6 september 2009

Blomkruke-kort - TUTORIAL!

Jag lovade ju redan före sommaren en tutorial på hur jag gör blomkruke-kort! Jag håller alltid vad jag lovar! Grejen är bara att ibland kan det ta tid... Men nu så.... Det här är ett försök till tutorial, ska jag kanske säga, är ju första gången jag gör nåt sånt här...


Jag utgår från ett helt Cardstock, denna gång ljusrosa. Vid 11 cm skär jag på hela längden, dvs så att jag får en bit som är 11x30,5 cm.


Sedan skär jag till kortet som ska sitta i krukan, på bredden av cardstocken, dvs så att det blir en bit som är 19,5x9 cm.

På den mindre biten jämnar jag till kanterna med en hörnstans.

Sedan viker jag själva blomkrukan så den blir 12, 12 samt 6,5 cm. Den sista lilla biten viks utåt, som ni kan se.

Nederkanten, där de längre delarna är vikta märker jag med en blyertspenna 1 cm. från vardera ytterkanten.

Sedan lägger jag linjalen från markeringen snett uppåt mot krukans överdel och skär med min skalpell. Jag gör likadant på bägge sidor så att den blir mer krukliknande.


Här ser ni hur det ser ut. Den överlappande biten har jag använt en stans till för att få en snygg kant.(OBS! Använd inte Martha Stewart-puncharna till Cardstock, de håller tyvärr inte för det)

Sedan inkar jag med Vintage Photo-dynan och Ink Blendinng Tool.


Likadant gör jag med de vita rosorna, det blir en fin effekt om man bara inkar ytterst på kanten.



Jag monterar en vit spets runt kortet och det är egentligen det enda som håller ihop det. Man kan ju knyta en rosett med ett band om man vill och då behövs inget lim alls, men här har jag limmat fast spetsen, men endast på baksidan.
Ni ser att jag har stämplat Stämpelbodens fina swirl på krukan också. Det är min mest använda stämpel just nu faktiskt! (Tittar ni noga längre ner så ser ni att det är den jag använt på blommorna också!)


Rosornas stjälk snurrar jag sedan runt min virknål, som tillhör mina basverktyg. Här har jag också börjat att lägga på blommor. Jag brukar plocka runt lite med blommorna innan jag bestämt hur de ska sitta.


Här ska jag göra min finurliga lilla hållare, nu har jag satt på bandet och mäter därefter. Den lilla biten som ska fungera som stöd ska vara så lång som från bandet ner till kanten, jag hoppas ni förstår hur jag menar. Jag gör den 5 cm bred och i det här fallet ca 9 cm lång. Sedan inkar jag också den med Vintage Photo.


Och sätter dubbelhäftande tejp på den delen som ska var högst upp, jag brukar ta min smala dubbelhäftande tejp och sätta två bitar precis bredvid varann "högst upp" och sedan limmar jag dit den på baksidan av krukan och böjer bara försiktigt utåt så att kortet sedan kan stå.

Här har jag limmat fast alla blommor och stämplat med Inkidos fina Grattis-stämpel.
Så! Här är kortet klart! Jag gillar att det kan stå upp av sig självt. Jag hoppas att ni nu har förstått hur jag gör, är något oklart så kommentera gärna i inlägget så ska jag försöka reda ut och rätta till.

Måste bara få tacka min vän Maggan, M@gs, som höll i kameran. Vilken TUR att du var hos mig och hjälpte till!

KRAM på er!

Cath.

2 kommentarer:

  1. Det gick JÄTTEBRA Cath!! Har just gjort mitt första - å det lär bli fler! Supertack!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Så otroligt fint!! Jag har aldrig provat att scrappa men det ser så roligt ut när du gör det. Får nog prova att göra ett kort. Kram

    SvaraRadera