lördag 19 september 2009

Bakgrunder med DISTRESSER och RAKLÖDDER!

Låter det skumt (ha,ha)? Inte alls! Efter ett tips från Inger letade jag runt lite på nätet och hittade snart en beskrivning på denna synnerligen roliga teknik. I brist på raklödder och impulskontroll gjorde jag ett första försök med hårmousse- ingen hit! På 15 sekunder hade moussen pyst ihop till en soppig obrukbar sörja- men skam den som ger sig, hängde på låset till ICA nästa dag och sen hade alla tre barnen och jag en riktigt kul stund.

Detta behövs:
Tillräckligt stor bytta ( använde engångsaluminiumformar), raklödder , distress-refillers i valfria färger och degskrapa el bilruteskrapa. Provade lite olika sorters papper, glossy, akvarell och vanliga albumblad, de sistnämnda funkade faktiskt allra bäst.

Fyll en form med 2-3 cm tjockt lager med rakskum, jämna till ytan med degskrapan.Droppa ett antal droppar distressfärg på raklöddret, använd tändsticka, grillpinne el liknande och dra ut färgen till ett mönster. Lägg i pappret och tryck ner lagom mycket så hela pappret kommer i kontakt med ytan ( just här var det tyvärr svårt att fota, mycket lödder och bara två händer…)

Ta upp pappret, skrapa av löddret med skrapan- voilà!
Kan bli så här...

...eller så här...

Rör sen om i raklöddret så färgen jämnar ut sig, släta till ytan igen och upprepa proceduren. Bakgrundsfärgen på pappren blir mörkare och mörkare ju fler gånger man upprepar.

Ett annat sätt som jag nästan tycker blir ännu bättre är att bara röra ner färgen lite grand så löddret fortfarande är ojämnt färgat, och sen ” fluffa” till ytan på olika sätt med pinnen.
Lägg i pappret en eller flera gånger så det täcks med lödder och skrapa av på samma sätt. Blir lite mer diskreta men väldigt effektfulla mönster.

Hade en blågrön ”batch” med Faded Jeans och Peeled Paint, en rosaröd med Tattered Rose och Fired Brick och lite Faded Jeans, och en brun med Tea Dye och Vintage Photo :

( eller är det nougatglass?! :)

... blev nästan som masurbjörk tycker jag :)...
Fler exempel...... och närbilder...

Rekommenderar verkligen ett försök, enkelt och jätteroligt (om än lite geggigt :) ), funkade med lite assistans utmärkt för en 5-, 9- och 12-åring och resultaten blir aldrig helt fel, alla kanske inte supersnygga, men definitivt coola och helt unika:)!Och så här blev några kort ( man vill nästan inte sätta på några dekorationer som döljer pappret):

Grön CS, vitt akvarellpapper. Har jobbat på lite mer Faded Jeans i kanterna med infärgningsverktyget och även använt minimasker Florets (TH). Har stämplat fyra ovala Clear Fragments(TH) med svart Memoriesdyna och limmat fast med Glossy accent. Textskylten utskuren med slicen, distressad. Svarta brads, svart organzaband och Circle Shaped Rribbon Slider Cream Pearl.


Och ett par grattiskort:

Har använt stämpel Mimosa sommarblomma från Bildmålarna( fn slut i shopen), färglagt med distresser. Beige cardstock, vitt akvarellpapper, MS punchar Doily Lace och blad (fn slut i shopen). Vita rosenknoppar, minirosor, rosa organzaband.Primablomma av oklar art, sprayad (liksom bladen ) med Mist av perfect pearls gold och vatten. Rosa liquid pearl.Grön CS, vitt akvarellpapper, Brun CS. Nallestämpel från Stämpelboden färglagd med distresser. 1:an är grungepaper färgat med Walnut Stain och lackat med Crackle accent. MS Doily Lace Punch, hjärtbrads. Vit liquid pearl.


Detta var allt från mig för nu! Hoppas ni känner er sugna på att prova och i så fall vill vi förstås gärna se resultaten!

Ha en härlig helg!

Kram/ Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar