lördag 8 februari 2014

Blogg Kurs....Resväska

Hej!
Här har vi hela Resväske kursen i ett inlägg! Att tänka på är att det färdiga grundkitet kan var slut och diverse produkter som jag har länkat till också kan vara slut och utgått från sortiment.
Men ni hittar all info angående material som behövs.
Ha det så kul och lycka till!


Vi kommer att göra denna reseväska ( måtten 15x20x8 cm) under några lördagar framöver. Ni kommer att behöva en del material, men framförallt så kommer ni att behöva vara noggranna. Jag kommer att visa bilder som hjälp utöver texten.
Så här har jag tänkt mej upplägget. Idag kommer jag att tala om vilket material som ni kommer att behöva. Detta ger er en möjlighet att kolla igenom era lådor efter material alternativt beställa vad ni behöver. Det kommer att komma ett grund kitt. Nästa lördag kommer vi att börja med grundstommen och så kommer det att rulla på.
Jag kommer att länka alla inlägg med varandra och markera dom i numerföljd för att man så lätt som möjligt ska kunna gå tillbaka.
Alla frågor som kommer att dyka upp undertiden kommer ni att kunna skriva i kommentarerena och jag kommer att svara på dom, men jag vill bara klaragöra att jag har ett heltidsjobb (inte på Pysseltagen) och familj så svar kommer inte att dyka upp förrän på kvällar alt dagen efter.
Så till material;
1 6x30 inch Grunge Paper
2 Gångjärn
1 Lås
Detta är ett grundkit för att få ihop väskan behövs lite till, men vi har valt att göra så här pga att man ska kunna välja vad som passar ens plånbok. Metallhörn, Gångjärn och lås säljes endast i Grundkittet.
Ytterligare material;
(som jag använt)
5 mönstrade 
(jag använde ett från Kaiser kraft, tyvärr slut)
Distress Pad, Vintage Photo
Verktyg;
(TH=Tim Holtz)
vanlig Linjal
TH Hammare
(älskar denna)
Bigar kniv
Istället för skruvbradsen som jag använde så kan jag varmt rekommenderar Primas nya roliga Junkyard Findings (dom fanns inte när jag gjorde mitt;( ) det behöver nämligen inte vara likadant över allt på väskan.
Sen är det metallhörnen som håller handtaget, där kan jag rekommenderar TH Hörnen om man vill ha något som är lite mer dekorerat.
Jag kommer att fortsätta dekorera min resväska, men jag kommer att hålla er uppdaterade;)
Mycket text och mycket info;) men nu har ni en vecka på er att ställa frågor, kitta upp er och förbereda;)
Komihåg att ni behöver lite noggrannhet och tålamod!
 Del 1
 Vi börjar med att ta ett chipboard ark (30x30) och skär ut;
1 st 15x 20 cm
2 st 20x 3 cm
2 st 14,6x 3 cm
Detta är 1 del av väskan!

Fortsätt skära ut;
1 st 15x 20 cm
2 st  20x 5 cm
2 st 14,6x 5 cm
Detta är till den 2:a delen;)!
Jag har valt att distressa alla kanter, det är ett litet tips. Det är nämligen så att det kan dölja små misstag;)

Tänk nu på att hålla isär era bitar. Jag föreslår att ni lägger dom i två olika högar;)
 
Ta ett cardstock!
Jag använder dubbelhäftande tejp till detta. Jag lägger ut dom på cardstocket på detta viset först innan allt vad tejp och klister heter;)
Det som är viktigt nu är att ni får den övre biten och den till höger på rätt plats. Sen kan man sätta den stora mitten biten och dom andra bitarna runtom.

OBS! Det ska vara ett mellanrum mellan varje bit!
Kolla nästa bild för ett litet TIPS!
När jag sätter mina bitar har jag en extra bit chipboard, samma typ som jag sätter fast på cardstocket, som jag håller emellan för att få rätt avstånd.
Jag vinklar in min bit som ska fästas på cardstocket. Gör ni på detta viset får ni inga problem med att det saknas eller blir för stort avstånd. Ni kommer att förstå varför!;)
När ni har fäst chipboarden så ska ni skära bort överflödigt cardstock runtom så att det ser ut så här. Ni lämnar kvar fäst flärpar så som på bilden, på långsidorna. Nu ska det monteras ihop! 
Cardstocket ska vara på utsidan av lådan, så ha sidan med chipboard upp. Det ni ska göra nu är att dom smala kanterna ska upp på 20x 15 cm biten. Det är därför i vi har mellanrummet mellan bitarna.
Jag brukar sätta lite klister i glipan mellan chipboarden precis innan jag ska vika upp kanten och dubbelhäftande på fäst flärpen. Jag börjar med att vika upp en kortända (nr 3), sätter lite klister på ena kanten och viker upp sidan (nr 4) som på bilden. Fäst flärpen! Håll ihop tills klistret satt sig. Nu gör ni likadant med resterande hörn. Sen börjar ni om igen med den andra högen.


Om ni fått ihop det rätt bör ni ha 2 lådor som passar varandra.

Här ser ni mina fäst flärpar!
Jag hoppas att ni förstår min beskrivning och att ni får till två lådor.
Del 2 
Klä lådorna!


Om ni inte redan gjort det så är det dags att klä utsidan av lådorna. Jag har distressat alla kanter och pappret har jag valt att skära till 5mm kortare än vad lådan har som mått.
Mätt era lådor och skär till pappret och klä.
När lådan är klädd på utsidan är det dags att sätta gångjärn. 
Jag gillar Timsans linjal till sådana här saker för den har nämligen mitten utmärkt på ena sidan. Den är genomskinlig, rutnät etc. Det är enkelt att få fram mitten och placera tex gångjärnen på samma avstånd på båda sidorna utan att man behöver mätta en massa. Dessutom har den hål ut markerade för enkel håltagning och ena kanten har en stålkant, vilket gör att man kan även skära längs med den kanten.
Den mätter endast tum, men det är alltid bra att ha en linjal i tum;)!
Jag brukar markera ena sidan med blyerts, då kan man enkelt lägga tillbaka gångjärnet, markera för hål, ta bort gångjärnet och sedan ta sin craft pick och göra hål för bradsen.
Nu är det bara till att montera bradsen!

Ett litet tips när ni ska böja ut benen är att ni sätter lådkanten vi bordskanten. Detta gör att ni får ett motstånd när ni ska trycka ut bradsbenen. Ni bör trycka till benen ordentligt då dom kommer under pappret ni klär insidan med.

Ordentligt nertryckta bradsben;)!
Det ni ska tänka på är att bradsen blir lite nervikta som på bilden. Vi vill inte att dom sticker ut från kanten.;)
Monterat och klart!
Nu gör vi likadant med låset på framsidan!
Alla lås är monterade;) Då kan man dekorera;) 
Jag har använt grungepapper och cardstock till handtaget;
Svart cardstock 4x 20 cm
Brunt cardstock 3,5x 20 cm
Grungepapper 2,8x 20 cm
Distressa kanterna på cardstocken, både med färg och ruffa. Grungepappret har jag färgat in med Stain; Walnut och Vintage Photo. Torka väl, men tänk på att använder du värmefön så ta det lugnt, grungepapper kan krympa;) 
När grungepappret torkat har jag rubbat in den med guld/silvrigt wax. Detta gör att man får ett läderliknande utseende.
Ta sedan och montera ihop allt, grungepappret på brun cardstock och sen på den svarta cardstocken.
Se bild ovan!
Markera mitten på ytterkanterna där ni ska montera metallhörnen. Jag måttade med hjälp av metallhörnen för att få till mina spetsar som ska in i hörnen. Det jag menar är att man lägger metallhörnet uppepå "bandet" som ni gjort och ritar av vinklen. Klipp eller skär ca 1-2 mm innanför linjen och prova om det passar. Annars klipper ni lite till;) Passar det så monterar ni metallhörnen.
Som ni ser på bilden så har jag monterat handtaget med en brads, men jag har också satt klister som fäste för metallhörnen. Hörnen sitter ca 5 mm, måttat från spetsen.
På samma sätt har jag gjort med "banden" som sitter runt resväskan.
 Det är också grungepapper! 
Jag har gjort mina band 2,5 cm breda, men ni får mäta er till hur långa band ni behöver.
Bradsen sätter man innan man monterar banden. Tryck till dom ordentligt och korta bradsbenen om det behövs. Stark tejp eller bra klister är att rekommendera här.

Del 3

Nu kör vi sista delen genom att klä insidan och göra lådorna på insidan;)


Nu är det dags att klä insidan! Det jag har gjort när jag klätt min insida, där jag gjorde små lådor, är att jag tog bort 4,5 cm från längden på dom smala sidorna. Titta på bilden så förstår ni vad jag menar;)! Klä båda sidorna, men tänk på att ni inte kan mäta utsidan utan att ta bort tjockleken av chipboarden.
Tex Bakstycket är 10 x 15 cm och chipboarden är 2mm tjock, då tar 
man bort ca 4-5 mm från måtten.  Men tänk på att det är bättre att prova och ta bort lite till
Här ser nu hur jag menar med att ta bort 4,5 cm från dom smala sidorna. Detta gör jag för att det inte kommer synas ändå;)

Nu behöver vi lite chipboard;) 
3 st 5x 2,8 cm
Obs! Nästa mått vill jag att ni dubbel kollar med ER låda så att det första måttet fungerar på ER reseväska.
1 st 14,6x 2,8 cm

Innan vi klär bitarna testar vi så att det passa!
 Det gör inget om den långa biten går lite trögt att sätta på plats, men det får inte bli så att dom yttre väggarna bågnar ut;)
Funkat det så ska vi klä dom;))

Nu tar vi och klär den långa biten och två korta, men bara på en sida!

Den tredje biten klär vi med 2 bitar mönstrat, 11x 2,8 cm. 
Klipp till kanterna som på bilden!
När jag ska montera biten på motsatt sida så viker jag bak dom första flärparna. 

Så här vill jag att era bitar ska se ut efter att ni monterat det mönstrade pappret;)
Påminner om visa star wars flygmaskiner;)
Ni kan montera dom yttre sidorna! Anledningen till att vi har dessa är för att kunna ge topp plattan stöd i ytterkanterna.
Nu ska vi montera mittendelen;)
Om ni har lådan framför er så kan ni mätta, från vänster, 6,1cm. Tips är att använda ett klister som tar en liiittten stund att torka för då kan ni korrigera lite;)


Jag sätter lite klister på dom övre kanterna, även på den vänstra som ni inte ser i bild;)
 Tänk nu på att kontrollmätta mittendelen så att den blir rak när ni sätter fast toppplattan.
Sen sätter ni på toppen plattan! Nu bör ni ha fått 2 fack!
Då gör vi sista steget på era reseväskor !
Vi behöver mönstrat och chipboard till detta!
Vi gör som vi lärde för de stora lådorna, placering direkt på mönstrat/cardstock.  Sidorna ska upp på bottenplattan. Ni kan om ni vill ha mönstrat på insidan också, men ni kan ju sätta mönstrat på era bitar först, om ni vill ha mönstarat på insidan,  innan ni monterar bitarna.

Vi behöver;
2 st 4,8x 2,5 cm
2 st 4,8x 6 cm
1 st 6x 2,8 cm
2 st 4,8x 2,5 cm
2 st 4,8x 7,8 cm
1 st 7,8x 2,8 cm
Skär ut som på bilden!
Jag har valt att använda en kantstans på den biten som kommer att vara på framsidan av lådan! Jag har nämligen lagt bitarna omlott på fram och baksida.
Jag gjorde ju missen att inte klä mina insidor innan jag satte dom på det mönstrade;) Det går att klä efter montering på det mönstrade, men det är alltid lättare att göra det innan. Då kan man nämligen montera bitarna på mönstrat och sedan skära runt kanten.
Montera ihop lådan!


Här ser ni baksidan! Det mönstrade pappret är inte lika brett som hela bakstycket och det är också därför som jag har använt en kantstans på framsidan som dekoration.


Här ser ni framsidan med kantstans!  Ni kanske vill ha något att dra i när ni ska öppna lådorna!?
Jag valde att sätta Metal Labell Pulls, men det finns många olika alternativ.


Det har sina fördelar att kontrollera så att lådorna går i facken;)

Jag hoppas att ni har tyckt detta varit kul och lärorikt;)!


Om ni har problem eller frågor så kan ni ställa dom på Facebook så svarar jag så fort jag kan;))


Kram

Erika

2 kommentarer: