torsdag 26 augusti 2010

Tips&Trix-torsdag: Alcohol Ink faux bleach technique

Snubblade över detta lilla trix med det enkla namnet ovan när jag surfade runt härom veckan. Bara namnet gjorde att man nästan inte orkade läsa vidare men som tur var gjorde jag ändå det för detta tyckte i alla fall jag var riktigt skojigt och inte alls svårt. Gillar ju verkligen att göra egna bakgrunder, gärna med mycket färgslask&blask, fick nog leka för lite med fingerfärger som barn...=).
Detta handlar i alla fall om en sorts Alcoink-resistteknik med en extra bonus...

Man behöver:
Glossy CS, vanlig vit CS, embossdyna, embossingpulver clear, embossingfön, Alcohol Inks med tillbehör, strykjärn och diverse stämplar efter behag. Lite vanligt skrivarpapper är också bra att ha till hands.

Man börjar med att skära till Glossy CS i lämpligt format, stämpla med embossdyna och embossa med clearpulver:


Här har jag använt snöflingorna från "Reinder Flight" TH collection (jodå, det är absolut hög tid att börja med julkorten nu =) )


Sen tar man sina Alcohol Inks och infärgningsvertyg och går över hela pappret tills man är nöjd med resultatet. (Om någon behöver en närmare titt på hur detta går till finns en fin tutorial av Mio här). Här har jag använt färgerna Denim, Cloudy Blue, Salmon och lite Red Pepper. De ljusare partierna får man genom att efteråt droppa Blending Solution direkt på papperet. Alcohol inks fäster ju som bekant bra på blanka ytor och även på det embossade, till skillnad från t ex distresserna:


Nu till det riktigt roliga: Ta en motsvarande bit vanlig vit CS och lägg ihop med din Glossy CS, framsida mot framsida. Stryk sen med strykjärn på basidan av den vita CS:en. Jag, som inte har något särskilt strykjärn för ändamålet, brukar lägga alltihop mellan två bakplåtspapper för att slippa riskera missfärga strykjärn eller underlag:

Stryk en liten stund, kanske ca 10 s, tills papperen lätt lossnar från varandra. Sitter de fortfarande ganska hårt fast, stryk lite till. Och voilà:

Så har man två blivande bakgrunder till priset av en =). Strykningen gör att mesta delen av embossingen förs över till det andra papperet och med den följer alcoinken som fäst på embossingen, blir som ett negativ av det första pappret. En del embossing kan bli kvar på glossypappret och då kan det vara bra att upprepa strykproceduren med ett vanligt skrivarpapper som suger åt sig det mesta av den kvarvarande embossingen. Detta för att man ska kunna stämpla med jämnare resultat på glossypappret sen.

Sen är det bara att gå loss med lite ytterligare stämplar.
Embossdyna funkar både på Glossy och vanlig CS. På glossy funkar däremot inte vattenlösliga dynor, typ distresser så bra, utan man får använda t ex StazOn, Memories, Brilliance e dyl.
På vanliga CS:en funkar förstås allt men här får man tänka till om man vill att det ska fästa på det embossade ( StazOn mfl) el inte.

Och så här kan det tex bli:

Den högra ( "negativet") har jag färgat in med distresser och blending tool , färgerna Stormy Sky, Faded jeans, Chipped Saphire och Victorian Velvet. Sen stämplat renen och granarna ( från samma stämpelset som snöflingorna) med svart StazOn, "Postcard" (från TH "Letters to Santa") med embossdyna och embossat med guld.

Och de färdiga korten:

Målat på lite guldacrylfärg i kanterna, lite guldband och en tag. Renen hade jag liggande sen förra året, den är stämplad på grungeboard, utskuren ( med viss möda kan jag erkänna =) ) och målad med crackle paint Tarnished Brass.

Och alcoinkkortet:

Enkelt och snabbt, några blommor och blad, en Inkidostämpel på en skylt som är distressad med samma färger som ovan och lite spets. En lite kul nyhet ( för mig i alla fall) är "snön" i kanterna. Den består av Aleene´s Glitter Snow, kom till butiken för några veckor sen. Är som en lätt, mousseartad massa som man kan lägga på med pensel, palettkniv e dyl. Här har jag använt en tändsticka, tyckte det var lättast.

När man ändå har plockat fram sina Alcohol inks och färgat ner underlaget och sig själv så kan man ju lika gärna fortsätta lite till, skoj är det och fort går det också. Här är några ytterligare, mer eller mindre lyckade exempel på hur det kan bli:

Har här använt en stor mönsterstämpel och alcoink-färgerna Salmon, Cloudy Blue och pearl mixative.

Sen lite höstfärger: Lemon, Terracotta, Salmon, Red Pepper, Espresso och Gold Mixative. Lite mer espresso och gold i ytterkanten:
Och samma papper, lite tillpiffade:

På det vänstra bara stämplat några ytterligare lövswirlar med Brilliancedyna Coffe Bean, på det högra dessutom distressat med Antique Linen, Tattered Rose och Rusty Hinge, stora lövet med distressdynor Tattered rose, Rusty Hinge och Aged Mahogany. Texten ( från TH Mini Ornates) svagt med Rusty Hinge. Alla lövstämplarna kommer från Inkadinkados set Fall season.


Och lite grönt är ju skönt...

Färgerna Lemonade, Citrus, Lettuce och lite Pesto.

Och med lite extra tillfixning:

På den vänstra stämplat med svart Stazon, fågeln från TH Urban Chic, träd från TH Mini Ornates, ytterligare kvistar från Inkadinkado Delicate Branches och Tattered Angels, Tattered Textures. Gräset och alla stämplar på högra papperet från Prima-setet Songbird.


Några kort hann jag göra färdigt också:

Lite upphottade retroblommor i matchande distressfärger, blad från MS-stans, lite pearls och en metallfjäril.


Sen ett lite "gammeldags " stämpelmotiv som jag tyckte passade till denna bakgrunden:

Lite bårdstämplar i kanterna, crispyband och diverse blommor.


Avslutningsvis lilla pippin:

Skylt med textstämpel från samma set som fågeln, svart organzaband med charm och svart distresstickles runt kanten. Busenkelt och gjort i en grisblink ;) till skillnad från det mesta annat jag gör- är ju en riktigt lååångsam pysslare vanligtvis =).

Tveka nu inte att testa, kan inte bli fel!

Sen måste jag bara få berätta hur outsägligt avundsjuk jag är på alla er som har rimligt reseavstånd till Örkelljunga och helgens happening med invigning av utbyggda butiken, låter hur kul som helst! Kan bara konstatera att Sundsvall är HELT felplacerat på Sverigekartan =)!

Önskar alla er som kan delta en riktigt härlig helg, och ni som, liksom jag, har omöjligt långt till Örkelljunga kan ju istället roa er med att testa veckans Tips&Trix...

KRAM!
/Eva


7 kommentarer:

 1. Det är så sjukt snyggt så jag blir alldeles matt!
  Helt otroligt.
  Detta är helt klart nåt jag måste prova för alco-inken används ju inte direkt flitigt =)
  Stort tack för bra tips/trix
  Kramar//Y

  SvaraRadera
 2. WoooOOOOooooW!!!!!!! Det är ju sjuuuukt snyggt!!!!! Så vill jag också göra!!! Men... jag har blivit feg på nya tekniker..... speciellt såna som kräver rätt mycket material som jag inte har. Men detta var såååå snyggt, måste spara detta tipset! Dom korten är *to die for* i brevlådan!!!

  SvaraRadera
 3. Wow wow wow! Sitter her med haka i fanget omtrent. For noen nydelige papirer du har laget, og de ble jo helt lekre på de flotte kortene! :D
  Takk for at du deler! :D

  SvaraRadera
 4. Finns bara en kommentar: SNYYYYYYYYYGT !!!!
  Men saknar dina färdiga kort nr 1 och 2... De syns inte...
  (Måste bara prova detta...!)

  SvaraRadera
 5. Sanslöst va läckert!!
  Måste visst köpa alcoinks...

  SvaraRadera
 6. Jaha, nu är det bara att köpa alcoinks... Sjukt snyggt.

  SvaraRadera