fredag 6 november 2009

Tutorial: Ram-kort á la BellaMio

Idag tänkte jag bjuda er på en tutorial igen :) det är ganska många som fråga mig om hur jag gör ramkorten, så nu har jag knåpat ihop en tutorial på hur just jag gör. Jag vill bara påpeka att det absolut inte är min idé från början utan något som jag hittat på nätet under en av alla mina inspirationsrundor. Men tutorialen är min egen och den beskriver hur jag gör…

Ok, dags att börja.

Det kortet som jag ska göra idag ser ut så här:Du behöver:
Cardstock, jag har använt Canvas - White från Bazill
2 mönstrade papper, jag har använt "Pyntat och fint" coh "Karamellstrut" från Maja Design
Skärmaskin och ev. skalpell
Bigare
Blyertspenna
3D-kuddar
Linjal
Tejp, lim och ev gluedots
Dekorationer, jag har använt spets, vita och röda blommor, pärlpluttar från Inkido, stämpel från Magnolia (som redan tagit slut i shopen) och Stämpelboden, distressdynan Vintage Photo och chalk.

Börja med att skära cardstocken. Du ska ha en bit som är 6”x12”, det är själva kortstommen, och bit som är 6”x8”, det är denna biten ska bli ramdelen.

Kortstommen bigar du vid 6” och viker den. Sen kan du lägga den åt sidan. Vi behöver den inte på ett tag.

Plocka fram cardstocken som du skurit till till ramdelen. Du ska nu skåra den vid 0,5 tum, vid 1 tum, vid 7 tum och vid 7,5tum.

De här verktygen använder jag när jag skårar.

När du skårat alla fyra linjerna så ser det ut så här:

Nu ska vi rita ut två fyrkanter.

Om du tittar på bilden så ser du att utrymmet mellan de skårade linjerna är en fyrkant (den är 6 tum så att den passar till vår kortstomme sen). Jag lägger en linjal uppifrån och ner och sedan märker jag ut vid 1 tum, vid 1,5 tum och vid 4,5 tum, vid 5 tum. Rita med blyerts och lite löst, för dessa linjer ska du sen sudda ut igen.

Sedan vänder jag pappret ett kvarts varv och ritar markeringar på samma ställe. Sedan är det bara att rita strecken.

Vi har nu mätt ut själva ramen och hur djup den kommer att bli. Eftersom vi skårade sidorna vid en halv tum så har vi också gjort djupet på ramen en halv tum.

På nästa bild har jag suddat så att ni tydligt ser fyrkanterna, detta behöver man inte göra egentligen, men för att det ska bli tydligt gjorde jag det denna gången.

De här fyrkanterna ska nu skåras.Nu är de skårade och jag har suddat ut strecken så ni kan se hur det ska bli (om ni tittar noga, svårt att få med bigade streck på bild, hihi).


Nu måste vi rita ut ett kryss, så vi vet var vi ska skära sen.

Krysset ritar du från hörn till hörn genom fyrkanterna du just skårat. Detta kan man göra innan suddar ut fyrkanterna om man tycker det är lättare.

Dags att plocka fram skärmaskinen.

Jag lägger upp det så här. Man kan också använda en skalpell om man tycker det är lättare.Jag sätter i skärbladet i mitten och börjar skära. Sedan när jag närmar mig slutet av strecket (precis vid yttersta fyrkanten) så skär jag små, små skär tills jag kommer precis i kanten.

Sedan är det bara att vända och skära längs det andra sträcket också :)

Om vi har gjort rätt ska det se ut så här nu :)


Nu har vi fyra flikar och dessa ska vi vika. Vänd på pappret så du har avigsidan uppåt och vik flikarna som bilden visar.


Från baksidan ser det ut så här:


Och framifrån så här:Nu kommer vi till lite mer roliga saker. Dags att välja ut vilket papper du vill ha innuti din ram.
Storleken på pappret ska vara 4 x 4 tum. Jag valde läckra Karamellstrut från Maja Design. Jag har även chalkat kanterna med Chestnut Roan.


Vill du ha band, spets eller andra dekorationer som du vill fästa runt/genom pappret så sätter du dit dem nu.

Jag valde ett stämpelmotiv från Magnolias julstämplar som jag tycker är så söt. Jag har redan målat det med mina MCP-pennor. Duttat på lite 3D-lack på stjärnorna och lite glitterstickles på vingarna.


Stämpelmotivet fäster jag ovan på spetsen med 3D-kuddar, då blir det lite mer djup.


Lite mönstrat papper till ramen vill jag också ha. Till detta valde jag Pyntat och fint från Maja Design. Även här chalkade jag kanterna lite.
För att göra ramen skär du till ett papper till en fyrkant som är 5 och 6/8-dels tum (svårt mått, jag vet!). Tycker du det är klurigt kan du bara tänka, det ska vara lite minde än 6 tum :)F
rån kanten på pappret har jag sedan mätt upp 6/8-dels tum (alltså mindre än 1 tum) så jag får en ram som är lite mindre än den som vi gjort i cardstock som ju är 1 tum.

Å så limma/tejpa fast den på stommnen.


Nu har jag också limmat fast bakgrunden, visst blir det fiiiint!Baksidan ser nu ut så här.
Jag vikt sidorna och lagt en rand med dubbelhäftande tejp på den yttersta delen. Jag har även kletat dit fyra gluedots på flikarna så det ska fästa bra när vi sätter fast det på bakgrunden.Plocka fram din kortstomme för nu är det dags att montera ihop ditt kort.

Titta noga på bilden. Kanten på din kortstomme ska sättas fast med den sista av de vikta kanterna på ramstommen.

Ena sidan först sedan, sedan viker du kortstommen och kletar fast mittenpartiet och sedan limmar du fast den sista kanten.


Då ser kortet ut så här:
Nu är vi färdiga!!

Bara att dekorera kvar, och det är ju det som skoj.


Så här blev alltså mitt kort:


Om ni provat att göra ett kort får ni gärna maila in en bild. Vore kul att få se hur era Ram-kort blir :)

Lämna gärna en kommentar, med lite feedback. Jag har denna gången suttit vid mitt pysselbord (utan några fönster i rummet) och tagit bilderna, men om ni tycker det är ok, så tala gärna om det. Då kanske det blir fler tutorials framöver :)

Hoppas ni får en riktigt go helg!
BellaMio

6 kommentarer:

 1. Underbar tutorial! Tack för att du delar med dig :-) Stora kramar!

  SvaraRadera
 2. Vilken linjal med skärblad i, var har du köpt den????

  SvaraRadera
 3. Underbar tutorial, älskar den, mycket pedagogiskt upplagd och lätt att förstå! Detta får du GÄRNA göra fler gånger, du är mycket duktig! :)
  Ditt ramkort blev så fint med den söta stämpeln och de passande pappren till.
  Detta måsta jag absolut prova!

  Ha en skön helg!
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 4. Hittade den här beskrivningen idag och var tvungen att testa direkt. Jättebra tutorial som var enkel att följa och ett superfint ramkort!
  /Bea

  SvaraRadera
 5. Underbar tutorial,och sååå fint kort! Jag har använt den idag för att göra dopkort med. Stort tack för beskrivningen. Hoppas att det är ok att jag länkar thit från min blogg ;)
  Kram Kattiz

  SvaraRadera
 6. Jättefin. Men jag har bara cm inte tum. Vet du vad måtten blir då.Mia

  SvaraRadera