torsdag 15 april 2010

Tips & Trix- Kort med distresser

Jaha, dags idag för högtidlig invigning av en alldeles ny typ av blogginlägg- TIPS&TRIX! Ska man vara petnoga är väl detta inte alldeles nytt, en och annan tutorial har ju förekommit i bloggen även tidigare :) , men det som är nytt är vår ambition att varje torsdag ha ett inlägg med just tips&trix. Det kan vara tex tutorials men också tips om grejor vi gillar extra mycket eller hur man använder olika produkter. Är det nåt särskilt just Du skulle vilja ha belyst i bloggen, så maila gärna till pysseltagen.blogg@live.se och ge oss tips om detta så får vi se vad vi kan åstadkomma. Mio, Cath, jag (Eva) och i mån av tid även Linda kommer att turas om att hålla i dessa inlägg och jag har alltså fått äran att börja :).

Tycker ibland att man har behov av lite mer neutrala och "stilrena" kort, hur söta t.ex Magnoliastämplarna än är så kan de för vissa ändamål bli lite väl "gulliga" . Och eftersom jag tycker det varit för lite distresser i mitt liv och i bloggen på sista tiden tänkte jag idag dela med mig av en kul teknik som jag, i jakt på lite "ogulliga" kort, hittade på en websida som heter Splitcoaststampers. Här finns verkligen en uppsjö av inspiration att hämta, bara att registrera sig som medlem så får man tillgång till en hel mängd olika tutorials och tekniktips.
I originalversionen användes Glossy CS tillsammans med en för mig okänd typ av stämpeldyna, men jag använde mig av distresser och akvarellpapper och passade på att fota under tiden. Man kallar tekniken " Retiform" el "Grid" Technique, kan möjligen översättas med rutnät eller liknande.

Börja med att skära till några remsor av "skräppapper" att maska med:

Ta sen det papper du ska jobba med, här ett 13,5x13,5cm akvarellpapper, andra mått och papper fungerar förstås också. Stämpla ditt huvudmotiv ungefär mitt på pappret. Använd vattenfast dyna eller embossa så motivet inte smetas ut när du sen ska gå på med distressfärg.

Här har jag stämplat med VersaMark och embossat med glittersvart:


Ta sen en av dina pappersremsor och täck motivet, ta den första färgen du vill använda ( här Rusty Hinge) och börja jobba på färg genom att dra från skräppappret ut mot akvarellpappret med svamp eller blendingtool:


Flytta remsan och fortsätt så tills motivet är helt inramat:

Nästa steg är att ta färg nummer två (här Stormy Sky) och gå varvet runt igen fast spegelvänt. Lägg pappret mot samma linje fast åt andra hållet och jobba på färgen på samma sätt:


Resultatet blir något i den här stilen:


Sen kommer det riktigt roliga :), maska fält för fält med hjälp av remsorna och stämpla med lämpliga stämplar:

Använder här Rusty Hinge och stämplar först av stämpeln en gång på skräppapper innan jag stämplar på det blivande kortet för att få ett svagare avtryck. Tycker textstämplar blir särskilt effektfulla men man kan ju använda lite vad helst man har, swirlar, blommor, fjärilar, olika varianter av bakgrundsstämplar mm.

När man har fyllt alla fält kan det se ut så här:Sen kan man, om man vill, göra något åt själva motivfältet. Jag ville framhäva motivet lite tydligare och valde att gå på med lite Broken China och Faded Jeans , man maskar av fältet på samma sätt som förut med sina remsor. Ytterkanterna fick sig sen lite extra Rusty Hinge:Och så det färdiga kortet:

Snabbt, enkelt, stilrent och "ogulligt" =)!


Blev så förtjust i den här tekniken så jag gjorde några kort till av bara farten :) :

Färgerna här är Stormy Sky och Crushed Olive, i mitten Mustard Seed och Wild Honey. Mittenfältet är sen lackat med Crackle Accent Rock Candy ( syns lite dåligt).Här har jag använt Broken China och Dusty Concord, i mitten lite Bundled Sage. Den underbara kolibristämpeln från Inkido är embossad med Svartglitter och målad med blå och grön Perfect Pearls (ta en pyttedutt PP med penselskaftet, lägg på ett acrylblock . Doppa penseln i vatten och lägg en droppe brevid pulvret, blanda till lagom styrka på färgen och måla.) Den skimrar faktiskt lite kolibriartat i verkligheten men det syns dåligt på bilden.

Och till sist:
Worn Lipstick och Dusty Concord samt i mitten även lite Aged Mahogany. Rosen är målad med röd och grön PP, själva rosen har sen fått lite Distressstickles och Glossy Accent.

Stämplar jag använt:

Inkadinkado:
Träd-Fall season
Delicate branches
Leaves

Inkido:
Fjäril mellan
Ros
Fågel flygande
Fågel sittande
Text-Tänk alla famnar...
Autumn leaves-swirl

TH-Mini ornates

Hoppas att ni nu kastar er över era stämplar och distressdynor, resultaten är vi förstås väldigt intresserade av så maila oss gärna en bild på ditt alster till pysseltagen.blogg@live.se så vi kan visa det i bloggen!

Ha det gott!

Kram / Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar